Cronica unui faliment..evitat.


Finalul anului 2008 – sfarsitul primei guvernari comune PNL+PSD+PC (Tariceanu+Nastase+Voiculescu).
Nimic din banii rezultati din privatizarile, concesionarile sau vanzarile realizate de catre aceasta guvernare nu se regasea in conturile statului roman, in finantarea de investitii sau in cresterea reala si sustenabila a calitatii vietii cetatenilor romani. Se raportau cresteri economice bazate pe cifre speculative. Relativa imbunatatire a nivelului de trai a unor categorii de populatie se datora unui consum, bazat nu pe acumulari anterioare si nu pe rezultatele unor investitii care incepusera sa produca bani, ci pe dubla indatorare:
– indatorare a statului (la banci comerciale), pentru a face fata cheltuielilor bugetare excesive si populist-electorale.
– indatorare a cetateanului (tot la banci comerciale), pentru nevoi personale.
Paradoxul si minciuna erau evidente: guvernantii raportau crestere economica uluitoare, dar datoria statului si a indivizilor bancile comerciale crestea dincolo de puterea de a fi platita..!
Criticile aduse de catre presedintele Basescu acestei guvernari populiste si iresponsabile, s-au soldat cu prima incercare de demitere a lui, in anul 2007.

22 decembrie 2008 – administrarea statului, cand acesta intrase deja in criza, este preluata de catre un nou guvern, condus de democrat-liberalul Emil Boc.
Situatia reala in care se afla statul roman, era se apropia de..colapsul economico-financiar:
– enorme restante la arierate;
– un aparat bugetar suprademinsionat fata de necesitati si capacitati de plata reale si sustenabile;
– un sector privat nemodernizat, necompetitiv, timid in ..fata politicului;
– un sistem de pensii si salarizare capusat de ..pensii nesimtite si bugetari de lux;
– iminenta termenelor pentru scadenta imprumuturile anterioare;
– un deficit bugetar de aproape 9% și un deficit de cont curent de circa 13% din PIB;
Intr-un timp relativ scurt statul roman urma sa intre in incapacitatea de a plati datoriile catre creditori, salariile bugetarilor, pensiile, ajutoarele pentru asistatii social.
Romania era deja vazuta de catre creditori si investitori ca o piata atat de vulnerabila, incat costurile de creditare ale statului ajunsesera la 14% pe an..!
Leul continua sa se prabuseasca (de la 3,5 lei/euro in ianuarie 2008, va ajunge pana la 4,25 lei/euro in vara lui 2009), iar BNR avea nevoie urgenta de bani pentru a-l apara, intari.
Acesta a fost situatia economico-financiara lasata Romaniei de catre prima guvernare comuna PSD+PNL+PC (guvernarea Tariceanu-Nastase-Voiculescu) si daca am fi continuat ca sa traim pe datorie in acelasi ritm si cu aceleasi cheltuieli bugetare, „Grecia” ar fi scris pe fruntea noastra in maxim 6 luni, pentru ca am fi intrat intr-o..spirala imprumututurilor care ne-ar fi adus in situatia de azi a Greciei, fara insa a beneficia de srpijinul si facilitatile din zona euro..! Din fericire nu s-a intamplat asta, pentru ca am avut noroc de doi politicieni curajosi si responsabili, Emil Boc si Traian Basescu, care au pus mai presus de interesele lor politice si mai presus de ..statististicile electorale viitoare, interesele natiunii si viitorul copiilor nostri.

In luna martie 2009, guvernul Emil Boc incheie primul acord de finanatare cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala (va veti intreba de ce Tariceanu, Nastase si Voiculescu au preferat sa se imprumute cu dobanzi uriase, de la banci comerciale si nu de la FMI, CE si BM. Raspunsul e simplu: bancile comerciale nu conditionau si nu ..monitorizau utilizarea creditelor..!)
Valoarea primului acord de finatare cu FMI, CE si BM a fost de 19,95 miliarde de euro, din care 12,95 miliarde de euro de la FMI si 5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, banii urmand a fi primiti in perioada 2009 – 2010. Ulterior propaganda USL a mintit mult pe seama cheltuirii acestor bani.
In mod real si monitorizat insa, banii de la FMI au mers direct la BNR, asigurandu-i astfel posibilitatea de a interveni pe piata valutara pentru a stapani fluctuatiile si a intari leul. (Ulterior au mai fost incheiate 2 acorduri preventive de tip stand by, fara a imprumuta insa alti bani). Un singur miliard din cele 12,95 de la FMI a mers catre guvern, miliard care, impreuna cu banii de la CE au finantat cheltuielele bugetare, o buna parte mergand direct catre plata arieratelor (evitandu-se astfel „la mustata” blocajele financiare si falimentarea firmelor private catre care societatile de stat aveau datorii) iar o alta importanta parte catre plata datoriilor facute la bancile comerciale de catre guvernul Tariceanu..!
Imediat au fost aplicate si masurile de austeritate:
– reducerea dupa principiul „pleaca 7 vine numai unul”, a armatei de bugetari „taie frunze la caini”, angajati de Tariceanu si Nastase;
– reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor, pe o perioada determinata;
Reformele continua cu liberalizarea pietei fortei de munca, o noua lege a pensiei (si pensionarii) pe baza contributivitatii, eliminarea pensiilor nesimtite, intarirea sistemului bancar, incurajarea investitorilor straini si a sectorului economic privat prin garantii de stat si facilitati la creditare, etc, etc..

Rezultatul ? Economia romaneasca se redreseaza, mediu privat cunoaste o dezvoltare exceptionala iar incepand cu 2011, Romania iese din recesiune si trece pe plus, cu 1,95 % fata de anul anterior, 2010, cel mai greu an al crizei.
In paralel si in stransa legatura cu putinii banii avuti la indemana dar absolut necesari coparticipatiei corecte la finantarea unor investitii cu fonduri europene, guvernul Boc obtine aprobari si finantari pentru diferite proiecte de infrastructura si dezvoltare regionala, proiecte si bani de care s-au bucurat si guvernarile USL si USD conduse de Ponta, pentru ca Ponta si minisstrii lui nu au fost capabili sa faca proiecte noi si sa atraga alte noi finantari din fonduri europene. Din contra cateva dintre finantarile obtinute de catre guvernul Boc fiind ulterior blocate, ca urmare „sifonarilor” acestor fonduri la care s-au dedat mafiotii PSD-lui si PNL-lui..! In schimb, prin noul cod fiscal si pomenile electorale recent trecute prin parlament, guvernul Ponta pare ca vrea sa bage Romania intr-o noua criza a datoriilor. Cine va plati din nou ..”galanteria” electorala iresponsabila a PSD-lui si a lui Ponta..? Exact cine a platit-o si pe cea a lui Tariceanu si Nastase. Contribuabilii si copiii lor…! Si, cine stie, poate si ..nepotii..Daca vor mai avea de unde..!

(Vanatorul/d.c.)

Lasa un raspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s