Un sfert de ora


Prima a trecut ea. Apoi le-a ajutat pe cele doua gemene, care nici macar nu au atins sarma. La trecerea fetitelor, instinctual, tatal a apasat pe sarma si mai zdravan cu talpa piciorului. Mainile-i zvacnisera si ele in sus intru obtinerea celor cativa centimetri in plus, centimetri care au permis fetitelor lor sa treaca nezgariate pe capusoare de ghimpii ascutiti si ruginiti. Veni si randul lui, sa treaca. Din nefericire mama nu avea aceeasi forta in picioare si brate, iar gaura din gard s-a micsorat cu mult. Nu mai conta insa cele cateva zgarieturi cu care s-a ales tatal. Erau bucurosi ca trecusera si nu-i mai putea ori nimeni de-acum. In gandul lor, tatal si mama se felicitau ca nu au mers impreuna cu grupul  la punctul de trecere al frontierei..Probabil ar fi pierdut foarte mult timp cu formalitatile de inregistrare si, in afara de asta, cine stie unde i-ar fi dus. Dupa cum le arata mica harta pe care o aveau cu ei inca de la plecare, orasul X si gara lui ar trebui sa fie aproape. Poate 3 sau 4 ore de mers pe jos. Mama cauta prin bagaje, scoase 2 sandvisuri si le dau fetitelor. Trebuiau sa le mance din mers. Era periculos sa ramana prea mult acolo. Plecara, fiecare dintre cei doi parinti tinand pe umar un bagaj si de mana o fetita.

Granicerul tocmai isi terminase conserva primita de-acasa…Isi aprinse o tigara. Se uita la ceas. Mai aveaun sfert de ora si urma sa fie schimbat. Se ridica de langa trunchiul salciei batrane unde se asezase sa manance, pentru a mai privi o data in stanga si-n drepata prin binoclu militar, la fasia care o avea in consemn. Atunci ii vazu..Nici nu erau departe. La poalele dealului, la vreo 200 de metri..Mama, tata si 2 copii. Regla benoclul pentru a le vedea si mai bine chipurile. Privi cateva clipe la ele si isi zise: „Pfiuuu..! Identic de..frumusele gemenele..! N-au mai mult de 4 ani..Valeu…! Da’ daca tat-su mai trage asa tare de sarma din gard , s-ar putea sa o rupa si sa-mi dea de treaba..” Vazu insa, ca sarma nu s-a rupt. Mai privi cateva secunde la ei si, vazandu-i ca se indeparteaza, lasa binoclu din maini. Pleca si el in directia opusa. Era directia din care trebuia sa-i vina schimbul si voia sa-i mai tina un pic de vorba. Facu insa doar cativa metri si se opri ..ingrozit..! Brusc, realiza ca cei patru se indreptau care un sector care ramasese minat de la ultimul razboi. Isi scoase arma de la piept si cu ea in mana, alergand cat putea el de repede in directia celor patru, incepu sa strige cat il tineau plamanii: „Nuuu…! Nuuu..! Opriti-va..!..Mina..! Bum-Bum..!”

Mama intoarse capul apoi ii striga barbatului, care era cu vreo cativa metri inaintea ei: „Ne-au vazut..! Un soldat inarmat alerga catre noi..!” Tatal, privi si el in urma. Lasa jos bagajul de pe umar, isi lua fetita in brate, spuse mamei sa faca si ea acelasi lucru. Mai zise: „Sa fugim si noi…! Poate se multumeste cu ce gaseste in bagaje si ne lasa in pace..” In incercarea de a o ajuta sa alerge mai repede, barbatul isi apuca femeia de mana si, amandoi cu copiii in brate, o luara la fuga.

Granicerul lasa sa-i cada arma din mana..! Cazu si el in genunchi si apoi se lasa pe spate. Nu-i venea sa creada. Desi trecusera secunde bune, avea inca in ochi momentul exploziei si trupurile sfartecate…! Isi aprinse o tigara, isi trecu degetele prin par si scoase din buzunar portofelul. Il deschise si privi la o poza in care doua gemene suflau vesele in 4 lumanari infipte intr-un tort..!

(Vanatorul/d.c.)

6 răspunsuri la Un sfert de ora

  1. Sacha zice:

    TRIST….dar cata REALITATE poate explica acest superb articol…”.Micii soldati”…habar n-au de interese GEO-POLLITICE ! Din tot contextul ceva e clar: AMBELE PARTI SUNT VICTIME !

    Apreciază

  2. Sacha zice:

    As dori sa adaug ca ce se intampla ca „actualitate” e FRUCTUL unei INCONSTIINTEI in fata BANULUI ! …pe fond de RELIGIE ! Am facut acum mult timp un comment in Adevarul ,in care explicam ca RAUL din lumea actuala vine din rivalitatea suunita-chiita….Am primit raspunsuri mai mult decat nord-coreene….Cei ce au deroulat covorul rosu unor obscurantisti….n-au decat sa nu se minuneze de REPLICA poporului francez ! Maine e zi des vot !

    Apreciază

  3. Sacha zice:

    As dori sa adaug doar o simpla intrebare …..DE CE nu scrii Vanatorule mai DES asemenea ADEVARURI !!??? Te invidiez….desi stiu si eu sa scriu…..

    Apreciază

    • Ba scriu, Sacha..! Am scrise deja o multime de povestioare, fiecare dintre ele cu ..talcul ei. Multe..inspirate din..cate am trait si am vazut eu..Si nu stiu daca e uu motiv de..lauda, dar muncind pe 3 continente, in 6 tari, am trait si vazut destule.

      Apreciază

  4. Sacha zice:

    Lasa-ma sa spun ca e unul din cele mai BUNE ! Macar la citit si apreciere (critica!) nu prea ma insel ! Stilul ales (mai ales unghiul din care „explici” ) e necrutatator….de adevarat ! MERCI !…si continua !

    Apreciază

  5. Da . Sfertul de ceas … sfertul academic ce desparte efemerul de vesnicie .

    Apreciază

Lasa un raspuns